OD ZDRAVEGA LASIŠČA
DO TEŽAV S PRHLJAJEM
Ko ti trije dejavniki niso v ravnovesju, se pojavi prhljaj.
Razvoj treh glavnih vrst mikroorganizmov pri pojavu prhljaja:
- Staphylo
coccus spp - Propioni
bacterium spp - Malassezia restricta
Healthy scalp
LASIŠČE IN LASE
Evolution of the 3 main micro-organisms
in the dandruff phenomenon
1. NEURAVNOTEŽENA POPULACIJA MIKROORGANIZMOV
NAJPREJ, KAJ JE SEBUM?
Kombinacija skvalena, trigliceridov in estrov voska. S tem hranilom se hranijo glivice in bakterije. Večina glivic iz rodu Malassezia za razvoj potrebuje lipide, zato se hrani s trigliceridi, ki so prisotni na lasišču. Ko jih absorbirajo, izločajo encime, ki te trigliceride pretvorijo v maščobne kisline. Ta pojav imenujemo peroksidacija skvalena in povzroča vnetje.
Pregrado sestavljajo korneociti, ki zadržujejo medcelično matriko lipidov. Ko se pregradna funkcija spremeni, govorimo o motnjah v tej medcelični plasti in v procesu ločevanja korneocitov. Spremenjena pregrada olajša prehod mikrobov in zunanjih snovi ter drugih dražilnih komponent. To lahko povzroči vnetje, ki dodatno moti delovanje kožne pregrade. Na ta način se lahko pojavi začarani krog neprekinjenega vnetja lasišča.