Ne glede na to, koliko ste stari in ali ste v menopavzi ali ne, bo način prehranjevanja vedno vplival na vašo kožo in splošno zdravje.
S preveč nekaterih in premalo drugih hranilnih snovi, ki so potrebne za vaše dobro počutje, se lahko njihovo ravnovesje poruši. Vrnimo se k menopavzi. Tu boste našli primerna hranila, na katera se morate osredotočiti.
Neprijetni simptomi, ki se pojavljajo med menopavzo, in načini, kako jih preprečiti, so postali predmet raziskav. Dokazano je, da se lahko pogostost njihovega pojavljanja in nelagodje, ki ga prinašajo, bistveno zmanjšata z uravnoteženo prehrano, ki ponuja vsa potrebna hranila [1].
Skupine hranil, ki so še posebej pomembna med menopavzo:
· Fitoestrogeni
· Vitamin D
· Kalcij
· Folna kislina
· Polifenoli
· Vlaknine
· Omega-3 maščobne kisline
Med menopavzo se kostna gostota zmanjšuje, zato je pomemben visok vnos vitamina D [1].
Stročnice, listnata zelenjava in plodovi jagodičevja so živila, ki jih morate vključiti v svojo prehrano. Ne pozabite tudi na dobre maščobe iz rastlinskih olj, oreščkov, semen in rib [1, 3].
Druga pomembna skupina izdelkov so plodovi jagodičevja. Ti vsebujejo veliko pomembnih prehranskih sestavin: vitamine, minerale, folate, vlaknine in polifenole ter lahko zmanjšajo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in raka, pa tudi tveganje za upad kognitivnih sposobnosti, zato velja, da pomagajo pri menopavzi [3]. Omega-3 maščobne kisline imajo pomemben učinek na številne bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja in rakom, zato jih je med menopavzo priporočljivo vključiti v prehrano. Vir omega-3 maščobnih kislin so rastlinska olja, oreščki, semena ter maščobe morskih rib in sesalcev [1].
VIRI:
[1]. Brończyk-Puzoń, A., Piecha, D., Koszowska, A., Kulik-Kupka, K., Zubelewicz-Szkodzińska, B. Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, zvezek 22, št. 2.
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-Johnson, E. R. (2017). Vnos vitamina D in kalcija ter tveganje za prezgodnjo menopavzo. The American Journal of Clinical Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). Dobre lastnosti flavonoidov iz plodov jagodičevja za ženske v menopavzi: bolezni srca in ožilja, rak in kognitivne sposobnosti. Maturitas, 63 (4), 297–301.